#know-how: ISTANBUL

VIZA

Hrvatski državljani trebaju vizu za ulazak u Republiku Tursku. Moguće ju je dobiti jednostavnim apliciranjem preko e-sustava www.evisa.gov.tr, košta 20 dolara i potrebno ju je isprintati. Svakako preporučam ovaj način ishođenja vize, iako ju je moguće izvaditi i na samom aerodromu po slijetanju u Istanbul. Putovnica mora biti važeća najmanje idućih 6 mjeseci od dana ulaska u državu.

JAVNI PRIJEVOZ

Na automatu za kupovinu karata najrpije morate kupiti IstanbulKart za 10TL. Ta bezkontaktna smart card se koristi slično vrijednosnim kartama ZET-a: napunite ju novcima i peglate prilikom korištenja javnog prijevoza. Na kraju putovanja, karticu možete vratiti i dobiti nazad onih 10TL s početka. Ili ju zadržati kao suvenir.

GASTRO

Hrana i piće su izrazito prihvatljivih cijena, tako da se nemojte iznenaditi ako večeru s predjelom i desertom platite u prosjeku 70ak kuna po osobi (negdje manje, negdje više). Ipak, poželite li alkoholno piće i uopće ga nađete u lokalu gdje sjedite, računajte da će to biti među skupljim stavkama na računu. Za usporedbu ću navesti troškovnik jedne večere idućih slijedova: čorba od leće, kebab plata miješanog mesa uz povrće i čaj. Radi se o tri osobe od kojih je svaku navedeno koštalo cca 50TL. Jedno malo pivo na računu samo je koštalo 15TL, a dobiveno je ‘ispod šanka’.

SMJEŠTAJ

Sultanahmet je mirniji kvart u kojem su ulice nakon 22 sata više manje prazne. S druge strane, okolica Taksima živa je od 0-24. Cijene smještaja variraju od prilično jeftinih do luksuznih, samo treba malo potražiti pri čemu vam može poslužiti vbW promo kôd za popust:


preko ovog linka obavite Sign In & rezervirate smještaj, a po završetku boravka dobijete 10% plaćenog iznosa nazad 🙂


 

ZNAMENITOSTI

Naglasila bih da je kruz Bosporom moguće naći za pristojnu cijenu na samoj obali pored Galata mosta. Također: prilikom trgovanja cjenkanje je muss, a cijene su upola manje izvan zidina Grand Bazaara.

 

Iyi yolculuklar!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.